Currywurst museum geopend
BERLIJN – Welke curryworst past bij uw persoonlijkheid? Klassiek of exotisch, citroenig of gewoon scherp? Wie het echt wil weten, kan zich laten testen in het afgelopen zaterdag geopende Deutsches Currywurst Museum in Berlijn.
Alles is daar gedaan voor de ware curryworstbeleving. Grote namaakdruppels roodbruine saus hangen aan het plafond, centraal staat een bank die oogt als een opengesneden kalfsworst, ketchupflessen doen dienst als koptelefoons. Speels, strak design. Heel anders dan de vaak ranzige tentjes waar curryworst verkocht wordt. Vleesfabrikanten betaalden mee.
Het museum toont de complete wereld van de curryworst: van kruiden, plastic vorkjes en kartonnen bordjes tot de uiteenlopende verkoopstalletjes en de representatie in de populaire cultuur.
De oprichters van het vijf miljoen euro kostende museum vlakbij Checkpoint Charlie dichten de lekkernij een cultstatus toe. “Curryworst is niet alleen een levensmiddel voor de arbeider in de snackbar, het speelt een belangrijke rol in de maatschappij en is het culinaire symbool van de stad”, stelt museummanager Birgit Breloh. Jaarlijks worden in Duitsland 800 miljoen curryworsten verorberd, waarvan 70 miljoen in Berlijn.
De curryworst ontstond in het verwoeste Berlijn van na de Tweede Wereldoorlog. In september 1949 bereidde de West-Berlijnse snackbarhoudster Herta Heuwer de curryworst voor het eerst, al claimt Hamburg dat in die stad iemand eerder was – Uwe Timm schreef er de roman ‘De ontdekking van de curryworst’ (2005) over. Met ingrediënten die ze van Britse soldaten had gekocht maakte Heuwer de beroemde pittige saus. Het kostje werd een doorslaand succes. Het recept zou ze nooit prijsgeven.
Berlijn telt 170 curryworstkramen. Enkele zijn beroemd, zoals Bier’s aan de Kurfürstendamm, waar je curryworst met champagne kunt krijgen. Of Curry 36 in Kreuzberg, waar de echte nachtbrakers komen. Duitse artiesten, onder wie zanger Herbert Grönemeyer, hebben de worst hun liefde verklaard, zoals aan staantafels is te beluisteren. Ook tv-detective Schimanski hapt graag een curryworst weg.
De curryworst komt in talrijke soorten voor. Voor de grote eters is er de ‘Taxiteller’ met patat, sjaschliksaus, mayonaise, gyros en tzatziki.
De ‘luxe’ versie wordt geserveerd met bladgoud en champagne. En alsof dit nog niet curieus genoeg is, blijkt er ook nog vloeibare curryworst in flesjes te bestaan. Of marsepein en hondenspeeltjes in de vorm van curryworst.
Bezoekers kunnen het bereiden en verkopen van curryworst naspelen. Of virtueel strijden om het zo snel mogelijk afwerken van bestellingen: plakjes worst snijden, ketchup erover, kruiden toevoegen. Voor wie er trek van heeft gekregen, is tegenover het museum een echte curryworstzaak gepland.
Bron BN/De Stem
Met dank aan Rob voor de link.