ZTRDG zgt: Het regent worst

Linea recta gekopieerd van ZTRDG:

Tijdens de voorrondes van Smaakvol 2010 – de verkiezing van het lekkerste product van Nederlandse bodem – leek het of culinair Nederland zich gestort heeft op de lang verguisde worst. Edwin Florès van Casa Foresta wierp zich in de strijd met ‘een gruwelijk lekkere droge worst uit de Achterhoek’ (met paddenstoelen, vanzelfsprekend). De mannen van Mister Kitchen willen Nederland gaan veroveren met een eigen worstenlijn (lamsworst met munt en paprika en kalfsworst met bieslook en mosterd staan op de shortlist). Slagerij Runderkamp uit Volendam deed onze harten sneller kloppen met het verhaal hoe hij zijn Volendammer leverworst maakt. En geitenboerderij Hansketien probeerde ons te verleiden met de ‘Drentse Stapper’, een droog worstje waarin (onder andere) geitenvlees zit.

We worden er blij van! Omdat we graag lekkere worst eten. Omdat je bij worst maken ongeveer alles van een dier kunt gebruiken (van spek tot wangen en van orgaanvlees tot bloed) en we erg van het van-kop-tot-staart-principe zijn. En omdat die nieuwe (of juist heel oude) generatie worstenmakers zorgvuldig het vlees uitkiezen waarvan ze hun worst maken en de spulletjes die ze er wel of niet door doen. Verse kruiden en specerijen, geen meel en geen E-nummers. Wel (doorgaans) vlees van blije koeien, geiten en ganzen en vooral varkens. Proef maar eens, zo’n verse Hollandse braadworst met venkel en piment van Slagerij De Wit. Of de verse worstjes (met alweer venkel) van Berkshire Butcher Frank Bunnik.

Wat je met zo’n lekker worstje doet? De verse ga je voorzichtig bakken en serveer je bij de linzensalade met mosterddressing. Of op een broodje met langzaam gegaarde zuurkool. In stukjes bij de risotto, door de pasta of bij een romige knolselderijpuree. Enzovoort. En dan bewaren we de droge worst voor op een worstplankje, bij een heel mooi winters biertje of een stevige rode wijn.

De wondere wereld der worsten ontdekken? Kijk vooral eens op het allerleukste worstlog.com. Pssst! De finale van Smaakvol 2010 vindt op 30 november plaats in Den Bosch.

Geef een reactie